BESPLATNA dostava od 400€ - Isporuka u 5 radnih dana – Zamjena unutar 14 dana nakon isporuke

Put od kašmira do džempera ili pašmine.

Kašmir blog Peter Greša

Kako postaje od sirovog kašmira topli i mekani džemper ili elegantna pašmina? I kako se upravo kašmir dobiva?
     
Prikupljanje kašmirske vune počinje već u rano proljeće, kada se kašmirske koze počinju oslobađati od svoje bogate i fine poddlake, koja ih štiti od velike hladnoće na himalajskim planinama. Tradicionalno se kašmirska vuna dobiva prikupljanjem pramenova, koji ostaju na kamenju i grmlju, o koje se koze, koje se trude riješiti svoje tople dlake trljaju. Ključni dio proizvodnje kašmirske vune se ipak dobiva iz industrijskih farmi, gdje se vuna dobiva isčešljavanjem.

Za proizvodnju kašmirske pređe se koristi samo poddlaka, gornji dio dlake sadrži previše kruta vlakna, koja nisu pogodna za tkanje. Vrijedno je spomenuti, da od jedne koze dobije se godišnje oko 150 g kašmirske vune, u cijelom svijetu se godišnje dobije ukupno oko 15 000 tona. Očito je, da je kašmir uistinu dragocjena i izvanredna tkanina.

Sirovi kašmir se zatim nježno pere i razvrstaje, i prede se od njega pređa, koja prolazi bojenjem i sušenjem. Nakon toga dolazi najvažnije - tkanje, u kojem dobiva konačni proizvod svojstva ovisna o tome, da li  se radi o procesu automatizirane proizvodnje ili je to tradicionalni proces ručne proizvodnje. Svi proizvodi, koje nudimo u našem online shopu su tkani ručno. Sva korisna svojstva kašmira ostaju tako saćuvana u potpunosti.