BESPLATNA dostava od 400€ - Isporuka u 5 radnih dana – Zamjena unutar 14 dana nakon isporuke

Kašmir - osnovni podaci u malom.

Kašmir blog Peter Greša

Kašmirska vuna je jedna od najluksuznijih i najskupocjenijih prirodnih tkanina. Zbog njezinih korisnih i estetskih svojstava također pripada među najpoželjnije tkanine. Proizvodi od kašmirske vune su vrlo nježni, mekani i udobni na dodir i za nošenje. Džemperi od kašmira griju puno više nego slično debeli džemperi od ovčje vune. Kašmir savršeno drži svoj oblik, ne razteže se, ne blijedi, uz dobru njegu će trajati dugi niz godina.

Kako se dobiva kašmir?

Kašmirska vuna se dobiva isčešljavanjem poddlake (donjeg sloja dlake) kašmirske koze. Ova iznimno otporna pasmina živi na visoravninama u Kini i Mongoliji. Poddlaka kašmirskih koza je nježna i gusta i odlično štiti od leda, od temperatura koje padaju i 40 °C ispod nule. Sirovi kašmir, koji se dobiva isčešljavanjem poddlake, u proljetnim i ljetnim mjesecima prolazi kroz dugi proces ručne obrade, na kraju kojeg se kašmirska pređa i džemper ili šal tkani od nje, zove pašmina (Pashmina). Usput, jeste li znali, da za džemper normalnog konfekcijskog broja je potrebna vuna od 3-5 koza?

Kako odabrati odjeću od kašmira?

Prilikom odabira džempera od kašmira ili drugog proizvoda, usredotočite se osim boje i veličine uglavnom na broj slojeva (tzv. ply) kašmirske pređe, od koje su tkane. Upravo taj parametar odlučuje o tome, u kojim uvjetima ćete se u odjeći od kašmira osjećati najbolje. Općenito važi, čim više slojeva, tim toplija odjeća. Najčešći su džemperi od kašmira s dva sloja pređe, kojih ima u našoj ponudi najviše. Ove džempere, veste i jakne možete nositi tijekom cijele godine a uvijek ćete se osjećati ugodno. Najjaći su džemperi s deset i dvanaest slojeva, namijenjeni za nošenje tijekom najhladnijih mjeseci u godini. I ove ćete kod nas naravno pronaći.