BESPLATNA dostava od 400€ - Isporuka u 5 radnih dana – Zamjena unutar 14 dana nakon isporuke

Pašmina - vuna ili ručno tkani šal?

Kašmir blog Peter Greša

Pašmin vuna - postoji li nešto tako? Dali je ova vuna kvalitetnija od kašmira? Ne. Pašmina vuna kao posebna vrsta kašmira ne postoji. Govoreći o pašmini (Pashmina), uvijek se govori o tradicijonalnom ručno tkanom šalu od kašmira ili o mješavini kašmira i svile. Pašmina kao prirodna tkanina ne postoji.

Zašto se uopće naziv pašmina ponekad smatrao kao naziv za određenu vrstu kašmira? To je zbog izraza "Pasha", koji dolazi iz Perzijskog i znači "vuna". Ovaj izraz je došao do Nepala, gdje su se počeli tkati šalove od kašmira - i upravo tu nastao naziv pašmin vuna.

Pašmin vuna - uvid u povijest

Naziv pašmin vuna živio je i danas još uvijek živi svoj život. Na samom početku bio je perzijski "Pasha", znači "vuna". Koristio se već stoljećima za opisanje ručno tkanih marama od kašmira i i slučajno se počeo koristiti za tkaninu, od koje su proizvedene, naziv pašmin vuna.

Neke paninske legende iz područja Himalaja isto govore o određenoj vrsti koze, koja daje pašmin vunu, mekšu od kašmira - pašminska koza, kako su ju zvali, osim u legendama ne postoji. Ne postoje ni posebna mjesta na tijelu kašmirske koze, gdje bi bila poddlaka, iz koje se vlakna kašmira češljaju, toliko drugačija, da bi zaslužila drugi naziv.

Proizvodi od tzv. pašmin vune mogu biti i lažne!

Pašmina je bila, jest i uvijek će biti značenje elegantnih ručno tkanih i obojenih marama od kašmira. Neki trgovci u Europi, gdje naziv Pašmina nije zaštićeni markom, koriste kaos u značenju proizvoda od kašmira u svoju korist i ovim nazivom znače i proizvodi, gdje se kašmir uopće nije koristio. Slične varljive tehnike kod nas nećete pronaći.