Košarica
0 | 0,00 kn.
Košarica je prazna
Prvo dodajte robu
  • Luksuzni proizvodi od kvalitetnog 100% kašmira
  • Napišite nam!info@kasmir.hr
  • Imate li pitanja?+ 421 918 471 148 ?

Povijest najskuplije prirodne tkanine - kašmira.

Povijest kašmira je povijest luksuza, ljepote i elegancije. Ručno tkani šalovi od kašmira (pašmine) bili su u srednjem vijeku znak pripadnosti u najvišim slojevima društva, džemper ili vesta od kašmira bili su osnovni dio odjeće u garderobi engleskog gospodina.

Kakva je povijest kašmira? Kašmir ne dolazi kao što mu ime sugerira, iz  indijske provincije istog naziva, iako su ovdje već u 16. stoljeću lokalni tkalci proizvodili fine i iznimno bojane šalove. On dolazi iz visokih himalajskih planina u Kini i Mongoliji, gdje živi kašmirska koza, čija je dlaka (odnosno njezina fina donja dlaka, tzv. poddlakaključna sirovina za proizvodnju kašmira. Pola godine zime i leda, kada temperature često padaju i do -40 ° C, daju dlaki kašmirske koze kvalitetu, koja je cijenjena u cijelom svijetu - nježnost, mekoću i toplinu.

Kašmir u europskim zemljama

U Europi je kašmir poznat već od dana rimskog doba, ali prava era kašmira u europskim zemljama počinje negdje početkom 19. stoljeća, kada su u Parizu postali modni hit šalovi- pašmini, uvezeni iz Orijenta. Ubrzo nakon toga počele su francuske i engleske predionice s obradom sirovog kašmira, uvezenog iz Kine. Kašmir postaje tako desetljećima u modnom svijetu cijenjeni artikal. Tijekom 20. stoljeća, popularnost proizvoda od kašmira naizmjence raste i pada, i sada, na početku dvadeset i prvog stoljeća, potražnja za džemperima od kašmira i pašminama je sve veća. U našoj online trgovini svjesni smo toga i nudimo najbolje, što tržište s odjećom od kašmira nudi.